Met de klas de boer op viert feest

Gepubliceerd op woensdag 11 mei 2022 om 11:21

Het West-Vlaamse netwerk van bezoekboerderijen kreeg een feesthoed op. Al twintig jaar krijgen landbouwers die klassen, gezinnen en verenigingen laten kennismaken met het leven op de boerderij ondersteuning van Provincie West-Vlaanderen en onderzoeks- en adviescentrum Inagro. Niet toevallig viert Inagro het jubileum tijdens een klasbezoek, want daar werd de kiem gelegd voor het netwerk van bezoekboerderijen.

Feest op de boerderij

We vieren feest omdat we vanuit de Provincie West-Vlaanderen en Inagro reeds 20 jaar bezoekboerderijen ondersteunen. Dat doen we door landbouwers opleidingen aan te bieden en ook door bijvoorbeeld een subsidie te voorzien voor scholen. Die ondersteuning helpt om de boer-burgerrelatie te versterken, biedt een kwaliteitsgarantie aan bezoekers én maakt een boerderijbezoek financieel haalbaar voor scholen.

Op donderdag 5 mei sneed gedeputeerde voor land- en tuinbouw Bart Naeyaert de verjaardagstaart symbolisch aan op ‘t Goed ter Heule. De klassen van juf Ann en meester Ruben van basisschool Sint-Theresia in Kortrijk waren er die dag te gast. Dat hun bezoek wat feestelijker was dan gewoonlijk, was helemaal geen probleem. “We zijn toevallig erg goed in het eten van taart”, lachte juf Ann, die al meermaals met haar klas naar een boerderij trok. “Een boerderijbezoek is sowieso een hele belevenis voor de leerlingen. Het feest is een kers op de taart!”

Bezoeken op de boerderij helpen bij bewustzijn

Dat het netwerk ook de landbouwers verrijkt, ervaart ook Justine Dewitte van ’t Goed ter Heule. De ondersteuning in communicatie en praktische organisatie zijn een groot pluspunt. Daarnaast put Justine inspiratie uit de netwerkmomenten, bijvoorbeeld hoe ze haar bezoek kan aanpassen aan het niveau van de leerlingen. “Hoe vroeger we kinderen kunnen tonen hoe gewassen groeien, hoe groter het bewustzijn in hun latere leven zal zijn. Veel van onze bezoekers komen uit de stad. Het loont de moeite om hen een hedendaagse blik op landbouw te bieden. Tonen waar voedsel vandaan komt en welke inspanningen nodig zijn, doet de waardering voor ons beroep groeien. De grote diversiteit aan teelten op onze boerderij maakt die ervaring nog sterker.”

Ervaringsgericht leren komt ook klassfeer ten goede

Ervaringsgericht leren is net iets waar scholen nog steeds naar streven. “Maar door drukke agenda’s en zeer beperkte budgetten is dat niet altijd mogelijk”, stelt juf Ann Glorieux. “’Met de klas de boer op’ gunt ons een prachtige ervaring waarin leerkrachten, leerlingen en landbouwers kunnen samenwerken. De betrokken boerderijen bereiden een leuke en leerzame rondleiding voor. Voor veel leerlingen is het werkelijk de eerste kennismaking met de boerderij. We kunnen heel wat leerdoelen realiseren, en dat begint al bij de verplaatsing met de fiets.” Ze wijst ook op de sociale en emotionele waarde van de uitstap. “Samen op pad gaan en ervaringen opdoen, dat versterkt de vriendschappen en komt de klassfeer ten goede.”