5*****-stal

In de ruime inloopstal treffen we een 70-tal koeien. De ‘dames’ hebben het hier duidelijk naar hun zin, zeker die ene die zichzelf net trakteert op een stevige massage bij de borstelmachine! Zodra het weer het toelaat zet de boer het hek naar de weide open en kunnen de koeien vrij in en uit lopen. Vier keer per dag dwarrelt vers stro uit de stroverdeler in de nok van de stal. Zelfs in een vijfsterrenhotel krijg je niet zo vaak een vers bed! Om de 2 à 3 weken wordt de stal letterlijk uitgemest. De stalmest dient om de eigen akkers vruchtbaar te houden.

Zodra de boer met zijn voederwagen in de stal rijdt, bewegen alle koeien in die richting. Het is fascinerend om te zien hoe ze allemaal in een mum van tijd een plaatsje in de rij weten te bemachtigen om zich tegoed te doen aan hun dagelijkse maaltijd van half gedroogd gras, bietenpulp en maïs. Philip: “Het voeder voor de koeien telen we grotendeels zelf. We stellen zorgvuldig een rantsoen samen waarbij de smaak van de melk voorop staat. Die smaak varieert dus met de seizoenen, en dat proef je onder meer in de boter. Die is op zijn best in de lente en de zomer, wanneer de koeien vers weidegras eten.”