Varkens die zich goed in hun vel voelen

De zeugen worden hier in de watten gelegd, op een ligbed van stro. Patrick legt ons uit wat daarvan de voordelen zijn: “We hebben een strostal met een 150-tal zeugen die een ligbed hebben dat volledig van stro is, in plaats van beton en roosters. Dat is goed voor die varkens, want ze kunnen erin slapen en spelen. Ook op het vlak van emissie is stro zeer goed. We mogen echt zeggen dat dat een reukloze stal is. Bovendien valt het ook zeer goed mee qua werk. Elke week hebben we zo’n halfuurtje werk om de stal met de Bobcat uit te mesten.”

Patrick vermeldde al dat de varkens niet alleen slapen in het stro, ze spelen er ook in. Patrick: “Af en toe, als de groep onrustig wordt of verveling de kop opsteekt, geven we de varkens een bal.

We geven de varkens trouwens ook verrijkingsmateriaal bij onder de vorm van hooi. Vandaag is dat verplicht, maar wij deden dat voordien ook al.”

Ook in de 300 jaar oude schuur houden Patrick en Ann nog varkens, maar dan wel op een moderne manier, dat wil zeggen met roosters en vloerverwarming! Maar het uitzicht van die stal is hetzelfde gebleven, waardoor Patrick en Ann een stukje erfgoed hebben in het polderlandschap.