Landbouwverbreding door hoevetoerisme

Hoeveslagerij Willem

Vader Johan vertelt: “De hoeve is meer dan 500 jaar oud en heeft een politieke geschiedenis. Dit is het geboortehuis van de bekende priester Modest Glorieux, die verschillende kloosters opgestart heeft. Ook op vandaag zijn nog kloosters wereldwijd actief. Er komen hier soms onverwacht broeders uit Brazilië toe die naar hun ‘vader’ komen kijken. Het hoofdklooster verhuist binnenkort van Oostakker naar Indonesië en het museum komt naar hier. Dat zal in een van onze schuren ingericht worden.”

De hele restauratie past binnen de landbouwverbreding. “Daar geloven wij echt in,” zegt Mia ons. “Dat was bovendien ook een voorwaarde van de cel erfgoed. De gebouwen moest een nieuwe bestemming krijgen. En behalve de hoeveslagerij, kunnen we hier binnenkort ook gasten ontvangen in de vakantiehuisjes in de oude stal.”

En zo zijn we bij de passie van zoon Willem aanbeland. Hij deed zijn middelbare studies op de beenhouwersschool in Diksmuide, studeerde daarna nog drie jaar agro-industrie, maar het is aan het slagersvak dat hij zijn hart verloor. Na achtereenvolgens bij een andere slager en voor een warenhuisketen gewerkt te hebben, heeft hij nu zijn eigen hoeveslagerij.

“Mijn ouders zagen het niet helemaal zitten,” bekent Willem, “maar ik wou dat wel doen, omdat ik de ambitie had om niet heel mijn leven voor een baas te werken. Eerst deed ik het nog in bijberoep en toen slachtten we eenmaal per maand. De mensen konden bestellen wat ze wilden, een biefstuk of een rosbief van zoveel gram. Eén keer per maand kwamen de mensen op maandag om hun bestelling. Korter kan je de keten niet krijgen. We doen de koe naar het slachthuis en ze komt in haar geheel terug en dan begin ik van het karkas te versnijden. Nu ben ik volledig zelfstandig en zijn er drie afhaaldagen per week. Morgen is de eerste dag, best wel spannend dus.”