Veel klassen trekken één keer per jaar naar de boerderij. Dat blijkt uit een recente bevraging, ingevuld door zo’n 130 leerkrachten. Maar zijn ze ook tevreden met het aanbod en wat kan er beter? Uit de enquête blijkt dat de meeste leerkrachten zeer tevreden zijn over het educatieve luik bij een boerderijbezoek. De verbondenheid met de dieren en natuur maken het boerderijbezoek een unieke beleving voor alle zintuigen. De ondervraagde leerkrachten vinden het vooral belangrijk dat de kinderen al doende iets bijleren. Hoe we het aanbod nog kunnen en zullen verbeteren, lees je in dit nieuwsbericht.
Vooral kleuterklassen of leerlingen uit de eerste graad van het lager onderwijs gaan op boerderijbezoek. De meeste leerkrachten hebben al meerdere boerderijen bezocht met hun klas. Melkveebedrijven zijn het populairst. Akkerbouw en fruitteelt delen de tweede plaats. Het kindvriendelijke aanbod en de afstand naar de boerderij zijn de belangrijkste elementen die de keuze bepalen.
Waarom een boerderijbezoek?
Soms kadert het bezoek in een daguitstap of schoolreis, maar meestal willen de leerkrachten hun leerlingen gewoon laten kennismaken met het boerenleven. Vooral de connectie met de natuur en dieren is bijzonder bij een boerderijbezoek. De kinderen zijn dan weg van het drukke (stads)leven, ze vertoeven in een rustige, ontspannende omgeving, in een gezonde buitenlucht. Op een boerderij keer je terug naar de basis en leren de kinderen de oorsprong van het voedsel kennen. Zo beseffen ze ook hoe belangrijk de landbouw is. Zo’n bezoek is een unieke ervaring want er valt vanalles te beleven en te ontdekken. Planten en dieren zijn zeer boeiend, de kinderen krijgen veel prikkels.
Hoe ziet het ideale boerderijbezoek eruit?
Ter plaatse luisteren de kinderen naar de uitleg van de boer(in). Bij een ideale rondleiding moet de landbouw(st)er met passie over zijn/haar job kunnen vertellen. Een vlotte interactie met de groep is een must. De uitleg moet op niveau van de kinderen. Niet alleen de theorie, vooral de praktijk is belangrijk. De kinderen willen zelf taken uitvoeren. Daarom zijn kindvriendelijke doe-activiteiten een must. De bevraagde leerkrachten vinden dat de kinderen tijdens hun bezoek nog meer zelf de handen uit de mouwen mogen steken. Zo zullen ze de info en het bezoek langer onthouden. En een proevertje als afsluiter is altijd mooi meegenomen!
Zo werken we aan een aanbod op maat van jouw klas
Om ook de oudere leerlingen met plezier naar de boerderij te laten trekken, ontwikkelden we de rondleidingen ‘Duurzamer dan je dacht’ en STEM-rondleidingen en –workshops . Landbouwers die aangesloten zijn binnen het netwerk ‘Met de klas de boer op’, krijgen kansen om opleidingen te volgen om nadien meer doe-activiteiten in hun rondleiding te integreren. Op die manier hopen we om jullie met een nog grotere glimlach terug naar de klas te zien trekken na een boerderijbezoek!
Blijf je graag op de hoogte van ons aanbod?
Volgens de resultaten van de enquête is de website ‘Met de klas de boer op’ voor leerkrachten een belangrijke bron van info om op de hoogte te blijven. Net zoals folders op school of onze nieuwsbrief. Ben je nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief? Klik dan de button in de footer hieronder aan en vul je gegevens in. Zo blijf ook jij helemaal op de hoogte van ons aanbod!