Sterhoek

In het West-Vlaamse Anzegem, de streek waar Stijn Streuvels inspiratie vond, ligt op de Sterhoek, met de blik op de Landergemmolen gericht, boerderij Sterhoek. Dé boerderij waar dagelijkse verwerking van koeienmelk tot heerlijke hoeveproducten vanzelfsprekend is en waar aardappelen en courgettes een ereplaats krijgen. Mooie, gezonde en lekkere aardappelen zijn er topprioriteit. Hemels hoeve-ijs, duivels lekkere melkdesserts en supergezonde zuivel behoren tot de troeven van Sterhoek. De hoevewinkel en het zomerterras van Katleen en de andere Sterhoekers maken het geheel af. Om feesten een heel eigen touch te geven, draaien ze hun hand ook niet om. Speciallekes als asperge-ijsjes of tomatensorbet als tussendoortje geven zij een kans. Het proeven waard.

Toer met de boer

Op onze boerderij passen we het programma helemaal aan per leeftijdsgroep, in samenspraak met jou als leerkracht.
Leerlingen uit het middelbaar onderwijs laten we niet aan hun lot over. Tot 6 jaar voorzien we de volgende doe-activiteiten: ijs draaien, frisco's maken, de verwerkingsruimte verkennen, groenten herkennen via onze voeldoos, een boerderijliedje aanleren en zingen, zoek de staart van de koe.

Tot 12 jaar hebben we de volgende doe-activiteiten in ons aanbod: ijs draaien, frisco's maken, zuivel proeven, aperitiefhapjes klaarmaken, soep maken, karnemelkwafels bakken, karnemelkpap maken, de verwerkingsruimte bezoeken, verschillende opdrachten in het proces van ijs maken en melk verwerken tot zuivel, een educatief spel: het land van Calcimus.

Voor jongvolwassenen putten we uit de volgende voorraad activiteiten: het verhaal van de hoeve en onze producten, wandelroute rond gezonde voeding en zuivel, een ijstaart maken en afwerken, gerechten op basis van zuivel of seizoensgebonden groenten bereiden, verkenning van het proces van melkverwerking tot zuivel en ijs, doe de proef-proef (werken met pH-meter, refractometer, temperatuurregistratie), kwaliteitszorg. Combinaties met deelactiviteiten voor verschillende doelgroepen zijn mogelijk.