Bij Leentje en Xavier worden de koeien echt in de watten gelegd. Je zou zelfs kunnen spreken van een ‘wellnesscenter' voor koeien!
AANGENAAM KLIMAAT
De koeien – zowel het melkvee als het jongvee – worden bewust binnengehouden. En dat heeft verschillende redenen. Xavier: “Zo vermijd je o.a. de hittestress. Vanaf 20 graden hebben koeien last van hittestress. En vanaf 25 à 30° zie je dat koeien het fysiek moeilijk hebben. Onze stal is geïsoleerd met vier cm PU en het is fenomenaal welk verschil dat geeft. Als het buiten 30-35 graden is of zelfs meer, dan blijft het binnen aangenaam fris. Daardoor geven koeien ook een constant aantal liter melk. In de zomer geven koeien anders soms tot 4 liter minder melk".
MUSIC MAESTRO
De koeien worden hier ook elke dag gewekt met aangepast licht en muziek. Xavier legt uit: “De koeien hebben acht uur per dag duisternis en stilte. Dat bevordert de vruchtbaarheid. Door de muziek en het licht willen we het bioritme van de koe behouden zodat ze weten dat de nieuwe dag is begonnen en kunnen opstaan, eten, zich laten melken en borstelen.” Nu zijn we razend benieuwd natuurlijk welke muziek de koeien te horen krijgen. “Gewoon de radio,” vertelt Xavier. “Nu is het MNM, soms Joe FM. Mijn schoonmoeder zegt dat ik Klara moet opzetten, maar ik wil ook mijn eigen welzijn onderhouden (lacht).”
DA’S PROPER
Schone stallen zijn een ander stokpaardje van het koppel Renard-Lachat. Xavier legt uit wat er allemaal op dat vlak gedaan wordt: “We hebben een automatische mestschuif aangekocht die volgens het aantal keren dat wij instellen, de roosters kuist. Zo blijven de poten van de koeien proper en als ze gaan liggen, blijft de uier ook relatief proper. We hebben gekozen voor redelijk dikke en zachte matrassen. We installeerden ook een koeborstel. De koeien gaan daar graag onder. Hij staat gemonteerd aan de uitgang van de melkrobotten. Zo kunnen ze daar lauw water drinken, zich borstelen, nog wat voeder opnemen, zodat er lange tijd overgaat voor ze terug gaan neerliggen.” En ook dat is belangrijk om te vermijden dat er bacteriën in de uier zouden komen.