Hoevewinkel en hoevetoerisme

Hoeveslagerij Willem

Johan, Mia en hun zoon Willem van Ten Rooden Duifhuize in Sint-Denijs, zetten graag de deuren van hun boerderij open. "Het is belangrijk dat consumenten weten waar hun voedsel vandaan komt en daar helpen we graag aan mee", aldus Mia.

HOEVEWINKEL

Willem: "Omdat het vlees van onze hoeve rechtstreeks naar de consument gaat, kunnen we onze klanten zelf vertellen dat ze bij ons een veilig, kwaliteitsvol en met respect behandeld product mee naar huis nemen."

Willem deed zijn middelbare studies op de beenhouwersschool in Diksmuide en studeerde daarna nog drie jaar agro-industrie, maar verloor zijn hart aan het slagerswerk. Na achtereenvolgens bij een andere slager en voor een warenhuisketen gewerkt te hebben, heeft hij nu zijn eigen hoeveslagerij.

“Mijn ouders zagen het niet helemaal zitten,” bekent Willem, “maar ik wou dat wel doen, omdat ik de ambitie had om niet heel mijn leven voor een baas te werken. Eerst deed ik het nog in bijberoep en toen slachtten we eenmaal per maand. De mensen konden bestellen wat ze wilden, een biefstuk of een rosbief van zoveel gram. Eén keer per maand kwamen de mensen op maandag om hun bestelling. Korter kan je de keten niet krijgen. We doen de koe naar het slachthuis en ze komt in haar geheel terug en dan begin ik van het karkas te versnijden. Nu ben ik volledig zelfstandig, is er een hoevewinkel die drie dagen per week geopend is en kunnen de mensen het vlees ook afhalen in onze versbox."

HOEVETOERISME

Vader Johan vertelt: “We restaureerden de hoeve van meer dan 500 jaar oud. In de oude stal ontvangen we gasten in onze vakantiehuisjes".

De hoeve heeft ook een politieke geschiedenis, want ze is het geboortehuis van de bekende priester Modest Glorieux, die verschillende kloosters opgestart heeft, waarvan ook vandaag nog kloosters wereldwijd actief zijn.

MAISDOOLHOF EN TONEEL

Mia: "We vinden het leuk om gasten te ontvangen op de boerderij. Reeds enkele zomers kunnen mensen hier in de zomer ons maisdoolhof en de zomerbar bezoeken, dat heeft telkens weer een groot succes. Een aantal jaar geleden streek hier ook het theatergezelschap Het Eenzame Westen neer met hun theaterproductie Zwins. Toen werd hier een grote tribune gezet en werd het toneel op de weide gespeeld."