Dorstige aardbeien

Luc en Steven Depestel kweken bijna het hele jaar rond aardbeien. In hun serres staan ongeveer een miljoen planten. Krijg je ook het water in de mond als je aan die lekkere aardbeien denkt? In de aardbeienteelt is water ongetwijfeld een heel kostbaarste bron, waarmee ze spaarzaam moeten omgaan.

Steven: “We hebben 400 liter water per lopende meter stelling nodig om te kweken. En op 1 hectare heb je 7000 meter stelling. Van die 400 liter water, recupereren we wel 30%. De andere 70% wordt door de planten opgenomen. Vroeger druppelde het water op de grond maar dankzij de goten die we geplaatst hebben, vangen we het nu opnieuw op. Het wordt ontsmet en daarna hergebruikt en dus gaat er niets van het water verloren.”

Het regenwater wordt opgevangen in een gigantisch bekken. Met een inhoud van 13 miljoen liter zou je denken dat je ruimschoots genoeg hebt, maar in een hete en droge zomers, volstaat zelfs dat niet. Luc: “We hebben dus een tweede bekken aangelegd van 18 miljoen, zodat we nu zo’n 30 miljoen in voorraad hebben. Die putten moeten natuurlijk vol geraken. Het heeft geen zin een put te maken als hij niet vol geraakt omdat het te weinig regent.”