Soort boerderij
Wim en Koen zijn de derde generatie tuinbouwers op Hoeve Mahieu in Wervik. Als kind groeiden ze op tussen de vruchten op het veld. Zo leerden ze er de knepen van het vak van hun vader Marc, die de stiel op zijn beurt leerde van zijn vader Frans. Vandaag kweekt Wim er aardbeien, kersen, witloof en aardappelen. Zijn focus ligt niet op massaproductie, maar op de lokale markt. Zo verkoopt Wim zijn verse producten en afgeleiden als confituur, sap, kersenbier en honing uit de bijenkast via de korte keten, in de hoevewinkel op het bedrijf. Dat Wim en Koen dat persoonlijke contact belangrijk vinden, bewijzen ze ook door hun deuren regelmatig open te zetten. Denk aan groeps- en klasbezoeken of een opendeurdag. Bij Hoeve Mahieu ben je altijd welkom.
Toer met de boer
Samen met je klas trekken we het veld in. In onze boomgaard maken de leerlingen kennis met de kersenbomen die in april volop in bloei staan. De bijtjes zijn er aan het werk om de bloesems te bevruchten. In mei kan je de groene kersen zien groeien, dus proevers moeten dan in de serres zijn: heerlijke, rode aardbeien rechtstreeks van de plant. Halfweg juni zijn ook de kersen plukklaar.
In het najaar kan je alles ontdekken over de kweek van witloof. Vanaf oktober zie je de ganse cyclus, van de groei van de wortelen op het veld over oogst en bewaring tot intafelen en forceren van witloof in onze donkere witloofcellen. We kweken van oktober tot begin maart. Helemaal mee? Bestel een gratis kweekset en kweek zelf witloof in de klas.
Van jonge kleuters tot actieve pubers, we werken onze rondleidingen graag samen met de leerkracht en op maat van de leerlingen uit. Zijn jouw leerlingen helemaal weg van machines? Dan nemen we een kijkje in de loods met tractoren, hoogtewerkers, grondbewerkers en sorteermachines. Vertel je in de klas over ecologie? Dan ontdekken we samen meer over zonne- en windenergie, de kringloop van het water en biologische bestrijding.
Voor de hele kleintjes praten we over de bloemetjes en de bijtjes, het verschil tussen planten en bomen, de kleuren van ons fruit en de vele machines die we nodig hebben. Met de oudere leerlingen hebben we het over duurzaamheid, lokale handel, productpromotie en digitalisering. Er valt heel wat te vertellen en te beleven op onze hoeve!