Hoeve Mahieu

Soort boerderij

Wim en Koen zijn de derde generatie tuinbouwers op Hoeve Mahieu in Wervik. Als kind groeiden ze op tussen de vruchten op het veld. Zo leerden ze er de knepen van het vak van hun vader Marc, die de stiel op zijn beurt leerde van zijn vader Frans. Vandaag kweekt Wim er aardbeien, kersen, witloof en aardappelen. Zijn focus ligt niet op massaproductie, maar op de lokale markt. Zo verkoopt Wim zijn verse producten en afgeleiden als confituur, sap, kersenbier en honing uit de bijenkast via de korte keten, in de hoevewinkel op het bedrijf. Dat Wim en Koen dat persoonlijke contact belangrijk vinden, bewijzen ze ook door hun deuren regelmatig open te zetten. Denk aan groeps- en klasbezoeken of een opendeurdag. Bij Hoeve Mahieu ben je altijd welkom.

Toer met de boer

We trekken samen het veld en de serres in. Daar ontdekken we aardbeien in grondteelt en hydrocultuur. In onze grote boomgaard maken je leerlingen kennis met de kersenbomen, die in april bloeien, en de bijenkasten, waar het de hele zomer gonst van de activiteit. We nemen ook de witloofteelt onder de loep. Van mei tot november groeien de witloofwortelen op het veld. Daarna verhuizen ze naar de donkere witloofcellen naast de hoevewinkel, waar we van oktober tot maart witloof kweken.

Van jonge kleuters tot actieve pubers, we werken onze rondleidingen graag samen met de leerkracht en op maat van de leerlingen uit. Daarbij spelen we in op specifieke thema’s als duurzaamheid, lokale economie, productpromotie of digitalisering. Zijn jouw leerlingen helemaal weg van machines? Dan nemen we een kijkje in de loods met tractoren, hoogtewerkers, grondbewerkers en sorteermachines. Vertel je in de klas over ecologie? Dan ontdekken we samen meer over zonne-energie, hergebruik van water en biologische bestrijding.