Leg de weg van melk tot yoghurt uit aan de hand van enkele duidelijke tekeningen of maak samen met je leerlingen zelf yoghurt. Wedden dat ze vanaf nu begrijpen wat goede bacteriën zijn?
Achtergrond
Yoghurt is een gefermenteerd melkprodukt: het is melk die door de werking van bepaalde bacteriën tot stremming wordt gebracht.
Men verwarmt de melk tot 85°C à 90°C gedurende enkele minuten. Hierdoor worden de meeste bacteriën gedood. Na afkoeling tot 35°C à 45°C (de incubatietemperatuur) wordt de melk "ingeënt" met een yoghurtcultuur. Deze yoghurtcultuur bevat de bacteriestammen Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus. Aan de yoghurtcultuur wordt de nodige tijd gegeven om te ontwikkelen in de warme melk. De tot yoghurt geworden melk wordt snel afgekoeld.
Aan de yoghurt wordt suiker, fruit of helemaal niets toegevoegd. Ze wordt verpakt en gekoeld opgeslagen tot verbruik. Op het moment van verbruik zijn de yoghurtbacteriën nog in aanzienlijke hoeveelheden levend aanwezig. Yoghurt is heel licht verteerbaar en uitstekend voor de darmflora.
Zelf yoghurt maken
Wat heb je nodig?
- 2 liter verse melk
- 300 g volle yoghurt (geen magere yoghurt, daar zitten te weinig vetten in)
- 300 g melkpoeder
- 150 g suiker
- kookpan, mengbeker, plastic kom/doos met een deksel waar de potjes in kunnen
- thermometer
- 20-tal glazen of plastic potjes met deksel
- sponshanddoek
Hoe ga je te werk?
- Verwarm de melk tot die kookt en laat die dan afkoelen tot ongeveer 42°C.
- Voeg bij de melk de yoghurt, de suiker en de melkproducten toe.
- Doe het mengsel in de potjes en sluit goed af.
- Plaats de potjes in de plastic kom/doos en voeg er kokend water aan toe. Zorg dat er geen water in de potjes loopt.
- Zet het deksel op de kom en leg de handdoek er op. Laat die nu 5 uur staan.
- Laat de yoghurt afkoelen in de koelkast.
Tips
- Je kan fruit of suiker toevoegen als je de yoghurt uit de koelkast haalt.
- Bij de apotheek kan je de yoghurtbacterie halen of bestellen. Hoe je dan te werk moet gaan, staat duidelijk op de verpakking.